Vi odlar tillsammans i vår

Sannolikheten att trivas där man bor är mycket högre om man känner sina grannar och närboende. Detta vill vi i Framsteget bidra till i Stora SKöndal, och samtidigt ge något av det härligaste som finns: möjligheten att få något att växa. Därför har vi tagit initiativ till tillsammansodling, en idé som fått rötter under hösten och snart är på gång att blomma.

Så här startade det: Hösten 2023 sökte vi boende i Sköndal med omnejd som ville vara med och bygga upp en odling på området Stora Sköndal. Vi tänkte oss en plats där folk kan träffas och engagera sig i ett gemensamt intresse, men också en grön oas som alla kan promenera genom och njuta av. Gensvaret när vi sökte odlingsintresserade visade sig vara stort, ett drygt 40-tal personer hörde av sig för att vara med.

Park med femtio odlingslådor

Under ledning av hållbarhetsexperten och odlaren Susanna Elfors har de blivande odlarna nu skrivit kontrakt för att tillsammans under året bygga upp ett område med 50 odlingslådor och få dem att grönska. Varje odlare kommer att förfoga över en eller två lådor var och bestämmer själva vad de vill sätta i sina lådor. Susanna leder dem genom fyra workshops under året, men odlarna har också bildat en förening för att ta hand om och driva odlingarna på längre sikt.

Här kan du följa föreningen Stora Sköndals Tillsammansodling på Instagram

Kvinna med glad uppsyn framför gräsmatta med odlingar och träd.
Susanna Elfors från Odlingslådan kommer att leda tillsammansodlingen under 2024.

I april startar arbetet

Den nya tillsammansodlingen kommer att ligga strax öster om Kristinahuset och klocktornet, nära Drevvikens strand på området Stora Sköndal. I mitten av april kommer odlingslådorna att komma på plats och i mitten av maj är det dags för gruppen att så och sätta sina förodlade grödor.

Isig gångväg framför snöklädd gräsmatta. I bakgrunden hus, växthus och Sköndals kyrka.
Snöigt och tråkigt i januari. Men där snötäcket nu ligger kommer det i april byggas en tillsammansodling.

Vill du vara med?

Alla odlingslådor är för tillfället uppbokade, men om du vill hjälpa till eller ställa dig på kö för en odlingslåda är du välkommen att odlingsföreningen.

E-post: tillsammansodling@outlook.com

 

Samarbets- och innovationsforumet Framsteget – där byggaktörerna i etapp 2A och Stora Sköndals framtidsutveckling ingår – har tagit initiativ till och finansierar uppbyggnaden av odlingen.

Jord och plantor