Gemenskap och sysselsättning på Fontänhuset Sköndal

Gul trävilla

I en historisk gul villa med utsikt över Drevvikens grönskande stränder finner människor med psykisk ohälsa arbetsglädje, sammanhang och en väg framåt. Här har Fontänhuset Sköndal bedrivit sin medlemsdrivna verksamhet i över 15 år – med fokus på det friska och hållbarhet i flera dimensioner.

Vilka är våra hyresgäster här på Stora Sköndal? Vi besökte Fontänhuset Sköndal för att ta reda på vad de egentligen gör.

Verksamhet där medlemmarna styr

Fontänhuset Sköndal startade 2007 på initiativ av Stiftelsen Stora Sköndal, som såg behovet av en dagverksamhet för personer med psykisk ohälsa. Initialt låg fokus på unga vuxna, men idag välkomnar Fontänhuset besökare i alla åldrar från Tyresö, Nacka och Stockholm, som fått beslut om sysselsättning. Verksamheten finansieras genom LOV (Lagen om valfrihetssystem) från Stockholms Stad samt statsbidrag från Socialstyrelsen.

Det som gör Fontänhuset unikt är den brukarstyrda modellen – alla som kommer hit är medlemmar, inte klienter eller patienter. Tillsammans driver de verksamheten, och genom årsstämma och regelbundna möten beslutas gemensamt om aktiviteter och inriktning.

– Vi bedriver “Verksamhet ihop” med fokus på det friska, förklarar verksamhetsledare Johan Rydergård. Vi erbjuder inte vård, utan gemenskap och arbete.

Meningsfull vardag – varje dag!

Fontänhuset har idag cirka 35 medlemmar som besöker verksamheten olika ofta. När kommer till Fontänhuset görs en genomförandeplan med personliga mål.

– Syftet är att bryta isolering, få struktur i vardagen och hitta meningsfull sysselsättning, säger Johan. Målen kan vara allt från att komma vidare till studier eller arbete till att få en fungerande vardag.

Trots att endast tre personer är anställda, håller Fontänhuset öppet i princip alla vardagar året om, inklusive röda dagar. Här firas såväl jul som nyår och midsommar. Medlemmarna sköter tillsammans allt från ekonomi och matlagning, till underhåll av huset och odlingarna.

Tre personer på veranda, med grönskande bakgrund.
Medlemmarna Mats och Petra, samt verksamhetsledare Johan på husets veranda.

Medlemmarna stöttar varandra

Mats Lundberg har varit medlem sedan 2020 och besöker Fontänhuset nästan dagligen. Han beskriver hur vistelsen varit avgörande för hans tillfrisknande.

– Det finns alltid något meningsfullt att göra här, säger Mats. Det kan handla om att göra lunch, ordna med återvinningen eller städa.

Han berättar också om hur medlemmarna stöttar varandra, genom att hjälpa till med sådant de är bra på. Mats har till exempel hjälpt övriga medlemmar med administrativa sysslor som kan ta emot när orken tryter – att betala räkningar och ringa besvärliga telefonsamtal.

Hållbarhet i alla led

Utöver att vara en socialt hållbar verksamhet utmärker sig Fontänhuset Sköndal genom sitt miljöarbete. I återbrukade pallkragar odlar medlemmarna många av de grönsaker som blir dagens vegetariska lunch – potatis, zucchini, tomater, bönor, grönkål, sallad och pak choi.

Plantor med vintersallad, chili. libbsticka och annat.
Förodling av framtida lunch

Inredning och material kommer i första hand från återbruk, och verksamheten tar emot mat från närliggande butiker som annars skulle kastas. Den tidigare verksamhetsbilen har ersatts med en elcykel.

Öppen dörr till lokalsamhället

Fontänhuset engagerar sig också i sitt närområde. Under sportlovet anordnade man en friluftsdag tillsammans med föreningen Makalösa föräldrar, där ensamstående föräldrar och deras barn bjöds på pyssel, korvgrillning och ”bergsbestigning”.

Ett annat initiativ är gratis soppmiddagar några söndagar i månaden, dit alla i området är välkomna – ett enkelt sätt att motverka ensamhet och bygga gemenskap över gränserna.

En historisk byggnad med ny mening

Villan som huserar Fontänhuset är en av områdets äldsta bevarade byggnader. Uppförd som pensionärsbostad 1908 och senare ombyggd till prästbostad på 1920-talet, fyller den nu en ny viktig funktion i lokalsamhället.

Här, med den förunderliga utsikten över strandområdet och Drevvikens vatten, fortsätter Fontänhuset Sköndal att göra skillnad – helt i linje med Stiftelsen Stora Sköndals vision om ett samhälle med självklar plats för alla.